Kémiai kockázatelemzés

A kémiai kockázatelemzés elvégzéséről a 2000. évi XXV. törvény rendelkezik. A törvény kimondja, hogy kémiai kockázatelemzés elvégzése kötelező.

Kémiai kockázatelemzés során a munkavállalókat érő, a kémiai anyagok vagy azok keverékeik által okozott expozíciót, valamint annak az előfordulásának a lehetőségét megvizsgálják.

Amennyiben az Ön vállalkozása, cége, tevékenysége során vegyi anyagot, veszélyes készítményeket használ fel (mint például WC tisztítószer, ablaktisztító, zsíroldószer, fertőtlenítőszer) tárol vagy forgalmaz, köteles kémiai kockázatértékelést készíttetni.

Az 1993. évi XCIII. Törvény 54. §-a kimondja, hogy legyen önnek akár étterme, vegyeskereskedése, italüzlete, vagy cipőboltja törvény értelmében rendelkeznie kell kémiai kockázatértékeléssel.

A biztonsági adatlapok megléte nem egyenlő a kémiai kockázatelemzéssel!

Ha szeretné igénybe venni kémiai kockázatelemzéssel kapcsolatos szolgáltatásainkat, keressen fel minket elérhetőségeinken.

Kémiai kockázatelemzés

Amennyiben egy munkahelyen veszélyes anyagokkal, vegyi anyagokkal és hasonló készítményekkel dolgoznak, méghozzá rendszeresen, szükség van kémiai kockázatelemzésre.

A kémiai kockázatelemzés tulajdonképpen a vegyszerekkel kapcsolatos veszélyek kiértékelését jelenti. Képzett és tapasztalt szakemberek a megfelelő számítások segítségével kiértékelik, hogy egy munkahelyen használatos vegyszerek milyen és mekkora veszélyt jelentenek az ott dolgozókra. Ide tartoznak a teljesen hétköznapi anyagok is, amelyek például kézmosáshoz, mosogatáshoz használnak.

A lehetséges kockázatok felkutatása, becslése és értékelése a rögzítést követően, kötelezően még az ANTSZ részére is bemutatásra kerül. Ehhez a munkáltatónak be kell szereznie a szükséges információkat a gyártóktól, forgalmazóktól, beszállítóktól. A vizsgálat során megállapítják veszélyesek-e ezek az anyagok az emberi szervezetre, milyen mértékben és milyen intézkedésekre van szükség. A kémiai kockázatelemzés megismétlése minden nagyobb változtatás esetén szükséges.

Keressen minket bizalommal és végeztessen kémiai kockázatelemzést velünk!

A kémiai kockázatelemzés menetéről

A kémiai kockázatelemzés a legtöbb helyen kötelező – ha vegyi anyagokkal foglalkozó üzemről van szó, akkor magától értetődő ennek az oka, de akár egy egyszerű vegyesboltban is szükség lehet rá.

Hogyan is történik a kémiai kockázatelemzés?

Mivel ennek a metódusnak az a lényege, hogy mi felmérjük, milyen szereket használ a tevékenységek során, ezért fontos, hogy minden apróságról tudjuk, akár még arról is, hogy mivel mosnak kezet. Felderítjük, hogy megfelelnek-e az előírásoknak a termékek, illetve minden biztonságosan tárolható-e az adott helyen. Amennyiben valami gondot észlelünk, akkor nem csak a probléma tényét közöljük Önnel, hanem megoldási javaslatot is teszünk. Ezek után elkészítjük a kémiai kockázatelemzést, melyet az Ön rendelkezésére bocsátunk, hogy szükség esetén bemutathassa az illetékeseknek.

Ne feledkezzen meg a kémiai kockázatelemzésről, hiszen a hatóságok kérhetik Öntől az elvégzését! Keressen minket időben, mielőtt problémás helyzetbe bonyolódna – várjuk jelentkezését!

A kémiai kockázatelemzés menetéről

Ne vállaljon felesleges kockázatot!
Kérjen kémiai kockázatelemzést!