HACCP rendszer kiépítés – miért kell?

Amennyiben Ön élelmiszeripari vállalkozó, az élelmiszer higiéniáról szóló 852/2004/EK rendelet értelmében az élelmiszeripari vállalkozás számára kötelező a HACCP rendszer kiépítése és annak naprakész működtetése.

Hogyan történik?

Telefonos egyeztetéskor megbeszéljük, hogy mi szükséges az ön elképzelésinek a megvalósításához. Ha az adott igények miatt az elvégzendő feladatok eltérnek az általánostól, akkor már a telefonban egy előzetes árajánlatot adok (az általános díjak megtalálhatóak az honlapon) és megbeszéljük a további lépéseket. Amennyiben az elhangzottak megfelelnek, személyes találkozás következik. A találkozáskor a fennmaradó kérdéseket tisztázzuk a rendszerrel kapcsolatban, melyről feljegyzés készül. Az elkészült dokumentumokat előre egyeztetett időpontban adom át. A dokumentumokat együtt megbeszéljük.

Új egység kialakításakor ügyfeleimmel folyamatos telefonos/személyes kapcsolatban vagyok igény szerint.

Felülvizsgálat

A HACCP felülvizsgálatáról az élelmiszer higiéniáról szóló 852/2004/EK rendelet rendelkezik. A rendelet kimondja, hogy a HACCP rendszerek működésének felülvizsgálatát időszakonként (minimum évente) el kell végezni, mind a rendszer felügyelő eljárásának, mind pedig az igazoló eljárásának a részeként.

HACCP felülvizsgálat szükséges:

•mivel jogszabály írja elő
•egységét átalakította, átépítette, tevékenységet váltott, tevékenységet bővített, új terméket vezetett be
•hatósági ellenőrzés alkalmával Hatóság írta elő a felülvizsgálatot
•meglévő HACCP-jén nem tud kiigazodni, nem érzi egységre szabottnak vagy egyszerűen nincs megelégedve meglévő kézikönyvével
•ha Ön most vett át egy meglévő, már működő egységet
•jogszabályi változások miatt hatályukat vesztették
•új rendelet, szabályozás, előírás teszi szükségessé

HACCP rendszer kiépítés profiktól profiknak

HACCP rendszer kiépítés profiktól profiknakVendéglátó létesítményt szeretne nyitni? Élelmiszer feldolgozót vagy más élelmiszeripari létesítményt vezet? Minden étellel kapcsolatos létesítménynek komoly szabályozásokkal kell szembenéznie, hogy problémamentesen működhessen. Ételei minősége, tartóssága folyamatos ellenőrzés alatt van, hiszen Ön által más emberek elé kerülnek az ételek.

A törvények szerint megszabott egyik ilyen feltétel a HACCP rendszer kiépítése. A HACCP rendszer felel azért, hogy az élelmiszeripari létesítmények által a fogyasztásba jutott ételek megfelelő állapotúak legyenek.

A megfelelő HACCP rendszer kiépítése kötelező! A kiépítés a következő pontok alapján történik. Elsőként felmérjük az élelmiszeripari vagy vendéglátó egység jelenlegi állapotát, majd meghatározzuk azok a területeket ahol fennállnak problémák. Ezek után közösen kidolgozzuk a megfelelő lépéseket és létrehozzuk a megfelelő dokumentumokat, amik lehetővé teszik a működést. Egy jól működő vendéglátói vagy élelmiszeripari létesítménynél ez a rendszer alapvető!

A kiépítéssel kapcsolatban mindig forduljon hozzáértő céghez! Dolgozzon velünk és garantáljuk a problémamentes működést!

Szolgáltatások

Gyártmánylap és anyaghányad-nyilvántartás

Jogszabályi előírás kimondja, hogy a termékekről gyártmánylappal / anyaghányad-nyilvántartással kell rendelkezni annak érdekében, hogy a fogyasztó információt kaphasson az adott termékkel kapcsolatban.

Ezeknek a dokumentációknak az elkészítése nem kevés időt vesz igénybe több száz termék esetében.

Vállalkozásunk ezen dokumentációk elkészítését titoktartási kötelezettséggel vállalja.


Élelmiszer-biztonsági oktatás:

•A 852/2004/EK rendelet szerint az élelmiszeripari vállalkozóknak gondoskodni kell arról, hogy az élelmiszert kezelő személyzet megfelelő és rendszeres élelmiszer-biztonsági oktatásban részesüljön.

Mit jelent a HACCP engedély, és milyen feltételei vannak?

A veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok, vagyis a HACCP koncepciója az 1970-es években alakult ki, melynek legfőbb oka az akkoriban kiemelt fontossággal bíró űrprogram volt. Ugyanis elengedhetetlen volt, hogy az űrutazásokhoz minden szempontból biztonságos élelmiszereket alkothassanak. Ezt követően az 1980-as évekre a HACCP engedély kezdeményezését már a nagyobb élelmiszerbiztonsági testületek is felkarolták és alkalmazták.

Napjainkban a HACCP engedély lényegében magában foglal mindent a gyártási és forgalmazási területekről, melyek az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatba kerülhetnek. A HACCP hét alapelv szerint működik, melyek a következőek: azonosítás, kontroll, szabályozás, felügyelet, helyesbítés, ellenőrzés és bizonyítás, illetve dokumentálás. A HACCP engedélyt kizárólag azok a vállalkozások kaphatják meg, melyek a felsorolt intézkedések mindegyikén átesnek, és végeredményben megfelelnek. Azonban a HACCP legnagyobb erénye, hogy a kritikus pontokra is igyekszik megoldást kínálni, így azoknak sem kell aggódniuk, akik valamilyen hibát elkövetnek, hiszen, ha az kijavításra kerül, az engedély megkapható!

Bátran forduljon hozzánk, és segítünk a HACCP rendszer kiépítésében, működtetésében!

Mit jelent a HACCP engedély, és milyen feltételei vannak?

Építtessen ki Ön is a jogszabályoknak megfelelő HACCP rendszert!